maandag 27 september 2021

Stroperig

 Prachtige dag wederom. De laatste voorlopig. Misschien dat het me op de valreep lukt om toch nog iets te doen in de tuin. Gisteren de laatste peren weggewerkt en tussendoor Ana herdacht en met haar familie en kennissen een aan huis gebrachte maaltijd verorberd. Genieten kun je zo'n hap uit piepschuim bakjes moeilijk noemen.

 Ivm de gewenste helderheid van het te verkrijgen sap voor de sappan en niet voor de centrifuge gekozen. Nu heb ik bij die sappan, behalve dat het sap met water verdund wordt, ook altijd het idee, dat in het overblijvende vruchtenmoes nog een redelijke hoeveelheid vocht zit. Dat gisteren maar eens gecheckt en de moes in de centrifuge gedaan. Nou, mooi niks! Geen druppel sap. Wat er uit kwam, en dat met moeite, was een prutje, babyvoer voor de eerste stappen naar vast voedsel. Weten we dat ook weer.

 Na de laatste portie ontsappen de boel de boel gelaten en vanochtend de pan met sap op het vuur gezet. Acht liter wat gereduceerd moet/gaat worden tot 250 à 500 ml, 1 pot of heel misschien 2 potten stroop. Verdampen dat het een lust is. Hoeveel liters waterdamp zou Canisius in Schinnen per dag de atmosfeer in blazen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten