zaterdag 25 september 2021

Sappig

 Niet in de bonen maar in de peren vandaag. De tuin moest weer wachten, dat doen de peren niet. D'r liggen meer peren te rotten op de grond dan er nog aan de boom hingen en dat waren er nog steeds aardig wat. Twee emmers gevuld met plukken, eigenlijk drie want een emmer is beduidend groter dan de standaard. Vrg wat er mee te doen.

 Met de nwe sapcentrifuge lag gelei voor de hand. Daar dus maar niet moeilijk over gedaan en zes potten gevuld. Dat was slechts een deel van de kleinere emmer. Wat verder? Uiteindelijk nog iets van 6 ltr gecentrifugeerd, gepasturiseerd en in flessen gevuld. Hopelijk gaat dat goed. Alles doorkoken, 100+ lijkt me niet het beste alternatief, als je nog iets van de gezonde inhoud wilt behouden.
 
 D'r is trouwens een hemelsbreed verschil tussen de gelei en het sap. De gelei is redelijk helder en licht van kleur en het sap is behoorlijk troebel en donker van kleur. Beide zijn gemaakt van hetzelfde sap uit de centrifuge met toevoeging van vers geperst citroensap. Waar zou dat verschil 'm in zitten? In de suiker? In het koken?

 Dat was de dag. Wat rest is nog een halve grote emmer en het een en ander hoog in de boom. Dat gaat weer sap worden maar helder sap uit de sappan, wat ik vervolgens laat inkoken tot een fractie van het oorspronkelijk geheel en dan als stroop in een pot belandt, want meer zal het niet zijn. Een ingrediënt voor de baksels van de decembermnd wat hier gewoon niet te krijgen is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten