In drie uur ligt de schapenkaas voor de eerste ronde onder de pers. Bij kaas van de koe doe je daar een klein uur langer over. Het verschil is een wasbeurt minder van de wrongel. Dan rijst bij mij direct de vrg 'Waarom tweemaal wassen bij kaas van de koe?'. Dan duik je het internet op en weet binnen de korste keren niet meer wat nou wel en wat nou niet kan of moet. Het is maar net wat je wilt. Perstijden. Persgewichten. Roertijden, etc. Je kunt de profesionele recepten voor 100'den liters melk niet 1 op 1 overzetten naar 8 liter in je eigen keuken.
Hoe nauw het in eerste instantie allemaal oogt, per saldo maakt het allemaal niet zoveel uit. Ik las ergens: Je krijgt altijd weer kaas! Wil je 'm harder of zachter, met een dikke of dunnere korst, zouter of net niet en ga zo maar door. Op zich natuurlijk prettig. Je kunt nauwelijks iets echt verkeerd doen. Anderzijds wil je als beginner houvast en zekerheden. Ik was uit mezelf al begonnen met minder lang pekelen en ook het persen niet meer tot de max. aangegeven tijden volgehouden.
Waar het op neerkomt zijn dus je eigen keuzes qua vorm en smaak. Dan ben je niet alleen bezig met het onder de knie krijgen van het proces maar ook hoe je het eindresultaat het liefst zou willen hebben en hoe je dat het beste kunt bereiken. Schijnt een leuk boek over te bestaan uit 2019. Helaas lijkt het uitverkocht en waar het nog op voorraad is krijgen we weer het verhaal van de verzendkosten versus de kosten van het boek. Ach ja.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten