dinsdag 12 juli 2022

Overload

 Gisteren door de bonen in de bonen. Bobby helemaal vergeten na de avondronde met de rest. Dier doet nergens moeilijk over. Een en al gelatenheid. Uitstekende blaascontrole bovendien. Zometeen weer aan de slag met bonen. Voordien een tourtje maken met Bobby. De hond verdient het en niet alleen vanwege gisteren. De hele manier waarop hij zich heeft aangepast aan, neergelegd bij de nwe situatie, daar zou ik me een voorbeeld aan mogen nemen.
 
 Maar goed, gisteren was geen verkeerde dag. Dat er vandaag nog zo een mag volgen èn laat het niet bij vandaag blijven. D'r zit enige druk op het systeem. Veel met kaas van doen de komen de dagen. Net als de koeien gaan ook de schapen in de zomerperiode in een kudde de wei op. De verzorgers krijgen daar voor betaald en de eigenaren van de schapen krijgen behalve zorg een bepaalde hoeveelheid tot kaas verwerkte melk terug. Wat ze dan kaas noemen hier. Een klomp hangop van meerdere kilo die op z'n best een voorstadium van kaas genoemd zou kunnen worden.

 We nemen dit jaar de melk en doen die stap naar kaas zelf. Om te beginnen 12 liter. Dat zou twee kilo schapenkaas moeten opleveren. Dit in tegenstelling tot kaas van de koe die 10 liter melk benodigt voor 1 kilo kaas. Twaalf liter in één keer verwerken gaat niet lukken. Dat worden twee sessies dus. Met slechts één pers gaat het misschien zelfs twee dagen kosten. Het is weer passen en meten om het tussen alle andere bezigheden geperst te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten