zondag 10 juli 2022

Natuurkunde

 Weer wat geleerd of eigenlijk tot me door laten dringen wat latent aanwezig was. Afgestofte kennis. Het viel me direct op dat het gewicht bij een geïmproviseerde kaaspers ruim meer was, dan bij het gebruik van een feitelijke kaaspers. Tweemaal het gewicht van de kaas of bij een kilo kaas persen met 5 kilopakken bloem of suiker is wel een verschil.
 
 Hoewel de vrgtkns aanwezig waren alsnog de geïmproviseerde gewichten aan gehouden maar dat dan wel bij een reguliere hobbykaaspers. Dat ding had ik tenslotte met de nodige moeite aangepast. Maar het zat me niet lekker en na een kleine rondgang door het internet was duidelijk, dat ik met het gewicht fout zat.
 
 Vijf kilo rechtstreeks op de kaas als persgewicht zijn gewoon 5 kilo druk. Vijf kilo opgehangen aan de hefboom van de kaaspers is beduidend meer druk dan 5 kilo. Daar bestaat dan weer een formule voor. Dat heb ik maar laten zitten. Met de hefboom is het in de eerste ronde 1x het gewicht van de kaas en in de tweede ronde 2x het gewicht van de kaas. Twee kilo dus en geen vijf!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten