woensdag 20 juli 2022

Dramatisch ....

 De 'brandende vinger van klimaatverandering' verwoest eeuwenoude Franse bossen. De VK is in de drama-mood. En verder: Vuur veegt eeuwenoude bossen weg: ‘Klimaatverandering is niet langer iets hypothetisch'. 

 Mij ontgaat wat het een met het ander te maken heeft. Klimaat verandert. Heeft nooit anders gedaan. Wat ooit een geologisch herkenbaar feit was, maakt de mensheid nu aan den lijve mee. Mocht het misgaan, zouden we niet de eerste diersoort zijn, die bij zo'n verandering het loodje legt. En in dit geval helpt de mens zelf een handje mee of heeft dat al gedaan. Al de onzin die men vervolgens -en alleen in Eu en Amerika- bedacht heeft en nog gaat bedenken zal hoogstens voor enig uitstel zorgen. Als al.

 En wat vuur betreft. Dat onstaat nooit spontaan. Blikseminslag komt daar het dichts bij in de buurt. Verder is er in vrijwel alle gevallen een menselijke oorzaak. Sigarettenpeuken. Barbecue. Remmende treinen. Of gewoon domweg brandstichting. En ja, als het dan allemaal goed droog is, brandt het lekker. Vuur is lekker a-selectief en neemt alles mee wat branden kan nieuw of eeuwenoud. Daarom laat je ook het haardhout goed drogen, voordat je het in de kachel stopt. Zonder lucifer kun je dan op het ontvlammen wachten tot je een ons weegt.

 Update: "Een enorme bosbrand in de Spaanse provincie Zaragoza blijkt te zijn ontstaan door toedoen van een in Amsterdam gevestigd herbebossingsbedrijf. Een aannemer van Land Life was bezig met het herstel van de bebossing in het gebied, maar een bulldozer die daarbij gebruikt werd veroorzaakte een vonk. De brand die toen ontstond heeft 14.000 hectare aan bossen verwoest." Nou, wie zegt het?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten