zaterdag 16 juli 2022

Neergangetje

 De dag is van slag. Had het in feite gisteravond al kunnen weten. Ineens extreem moe, koud, inwendige rillingen. Het was na een paar uur slaap weer bekeken en dan hoop je dat het daar dan ook bij blijft. Hopen tegen beter weten in heet dat. Het was een subtiele poging me onderuit te schoffelen vergeleken met een paar mndn geleden maar de naweeën worden niet overgeslagen. Het is jammer, maar het zij zo.

 Probeer me ondertussen bezig te houden in zoverre hoofd en lijf het toestaat. De melk is bijv. verwerkt. Geen kaas dus. Nu de zooi weer schoonmaken. Kaas maken. Afwassen. Kaas maken. Afwassen. Melk verwerken. Afwassen. Alsof d'r niet altijd al meer vaat gedaan moet worden dan me lief is. Met meerdere 100'den liters per dag is dit gewoon een dagtaak. In verhouding heb je dan met 8 liter meer vuile vaat dan met 500 liter.

 Laatste schapenkaas woog 1,1 kilo na het pekelen. Ben benieuwd hoe die na het rijpen smaakt en uitziet vergeleken met de eerste poging op dat terrein van een jaartje geleden. Daar is vergelijkingsmateriaal. Iedere kaas is in feite een poging tot verbetering. Jammer van de lange wachttijd, voordat je het resultaat kunt checken. Uitgaande van 4 wkn rijpen en 1 kaas per week, ben je alweer vier kleine of grotere veranderingen verder, voordat je het resultaat van de verandering van vier wkn geleden in ogenschouw kunt nemen dan wel aan een smaaktest kunt onderwerpen. Belangrijk dus om het allemaal een beetje bij te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten