zaterdag 16 juli 2022

Inzichten

 Een verklote dag. Als ik het nou gewild had, had ik d'r tenminste nog lol van gehad. Nu is het mezelf in de weg zitten tot ik de bedrand mag beklimmen. Kippen gevoerd, koe zonet aan de ketting gelegd en als Mariana het tot na het donker maakt, dan mag ik de kippen op stok zetten. Dat doen ze in feite uit zichzelf. Mijn taakje is het dan om de deur te sluiten voor de nacht. Eigenlijk moet ik ze ook tellen om zeker te weten, dat ze allemaal achter slot en grendel zitten. Helaas is me niet verteld hoeveel het er moeten zijn.

 Tussendoor nog yogurt en kefir gemaakt en er achter gekomen, dat wat wij als kefir kopen en gebruiken als starter in feit geen kefir is. Je hebt hier yogurt, sana en kefir. Al vaker gevraagd wat de verschillen zijn en daar nooit een fatsoenlijk antwoord op gekregen. Yogurt maak je door bestaande yogurt aan melk toe te voegen die een graad of 40 is en dan de nodige uren laten staan. Je kunt nog iets met eerst extra verhitten of suiker toevoegen en/of melkpoeder. Soit.

 Zo werk ik ook met het maken van onze kefir. Dat blijkt dus nergens op te slaan. In feite maakje zo een soort yogurt maar dan met iets anders bacteriën. Kefir, de èchte ontstaat door fermenteren met iets levends. Kefirbloempjes noemt men het in Nederland en, als ik het goed begrijp, heet het hier 'Ciuperca Tibetana', een Tibetaanse paddenstoel dus. Het is iets dat leeft en groeit en bij het fermenteren de melksuikers omzet oa in een beetje alcohol. Krijgt een berg gezondheidsbevorderende eigenschappen toegeschreven. Goed om te weten. Ga ik er iets mee doen? Ws wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten