maandag 10 januari 2022

Zoets

 De enige manier om overgebleven eiwit niet verloren te laten gaan is er een berg suiker aan toevoegen en op een lage temperatuur laten garen, in feite drogen. Simpel werkje als je een mixer hebt en wie heeft die nou niet? Het probleem is de temperatuur van de oven en het moment waarop het spul 'gaar' is en dus uit de oven kan. 

 Ik doe het te weinig om een routine in hoeveelheden en tijden te hebben. Maar na de feestdagen is het meestal wel raak. Ook nu. Eenmaal vier, eenmaal vijf eiwitten over. Resp. van het roomijs en de tiramisu. Maar weer een recept gezocht, de suikerhoeveelheid enigszins gereduceerd. mijn wenkbrouwen gefronst bij de baktemperatuur maar toch doorgezet. Resultaat: goed droog maar lichtbruin ipv wit, dwz te heet, suiker gecarameliseerd.

 Tweede poging. Suiker nog iets verder afgeknepen en na 10-15 minuten de temperatuur van 140 teruggebracht naar 100. Domgenoeg toen niet de baktijd verlengd. Nu zijn ze niet door-en-door droog. Desalniettemin weer enigszins bruin. Volgende keer de temperatuur direct lager zetten en het bakproces meer tijd gunnen. Hopelijk ben ik het januari 2023 niet vergeten. Misschien rond Pasen een kleine geheugenopfrissser?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten