zondag 30 januari 2022

Overproduktie

 Nu corona enigszins naar de achtergrond verhuist, laten de klimaardrammers meer van zich horen. Dom volk dat van laag naar hoog, van keukentafelgeklets tot ingewikkelde grafieken maar niet wil snappen hoe de vork in de steel zit. Het probleem is de mens, het aantal, de activiteiten, de groei. De enige èchte oplossing is decimeren. Om dat op eigen initiatief te doen is een beetje veel gevraagd, daarom gaat dat de mens gewoon een keertje aangedaan worden. Al het andere is symptoombestrijding.

 Van fossiel naar duurzaam, alsof dat geen eindige grondstoffen verbruikt. Met minder vlees verleg je de groei enkel en zit je over enige decennia of misschien een eeuw met hetzelfde of soortgelijk probleem en wat gaat de mens dan eten? Wat in het ontwikkelde deel van de wereld ten koste van enorme bedragen (waar moeten die vandaan komen?) getracht wordt recht te breien, wordt in de ontwikkelende en onderontwikkelde delen van de wereld harder krom getrokken.

 We moeten het allemaal 'samen' doen. De miljardair met de vuilnisman, de obese westerling met de hongerende ziel uit de derde wereld. Kan iemand me uitleggen hoe een Noordzee vol windmolens, waar een paar individuen gigantisch aan verdienen, daar een bijdrage aan levert? Hoe men regels in de wildernis (letterlijk en figuurlijk) van de derde wereld wil handhaven als die zelfs in Europa aan menig laars worden gelapt?

 Minder mensen, minder groei, minder vanzelfsprekendheden, minder meer van alles en nog wat. En dan lezen dat het IMF zich zorgen maakt om een achterblijvende economische groei in de VS en China. Ja, ja, zo gaan we d'r gegarandeerd komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten