zaterdag 8 januari 2022

Verstopt

 Tussen het geklungel door heb ik vandaag het zaaigoed bovengronds proberen te kijken. Is niet gelukt. Nog geen teken van leven in één van de 66 met grond en zaadjes gevulde gaten in de zaaitray. Het is nu de derde dag. D'r moet zo langzamerhand wel iets uit de stekgrond opduiken. Het is geen radijs, ok, maar een zichtbare aanzet tot ontkiemen zou wel prettig zijn.

 Aan de zaden kan het niet liggen. Slecht één van alles had een uiterste bruikbaarheidsdatum van voor 2022. Watergeven doe ik met een geïmproviseerde plantenspuit. Dus ook geen overdaad daarvan met mogelijke rottingsverschijnselen tot gevolg. Temperatuur heb ik van 24 naar 23 teruggezet. Ja, het kan op duizend-en-één manieren misgaan. Daar hoef ik het voorbeeld van vorig jaar niet voor te volgen.

 Update 1: Tomatenzaden ontkiemen meestal na 5 tot 7 dagen. De tomatenzaadjes zijn in het begin vrij kwetsbaar. Ze houden van zonlicht en pas na 10 tot 14 dagen komen de eerste blaadjes tevoorschijn. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft. Warmte, licht en vocht zijn immers cruciaal voor het kiemproces.

 Update 2: Van peperzaden verschijnen na één a twee weken de eerste zaailingen boven de grond. Soms kan het langer duren. De zaailingen zijn gevoelig en hebben nu ze boven de grond komen naast warmte, vocht en zuurstof vooral veel licht nodig. 

 Kortom: 'Geduld is een schone deugd!'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten