woensdag 16 oktober 2013

Appels

 Nog een koffie en dan aan den slag. Net terug van de dierenarts en me onderweg verwonderd. De appelpluk is bijna voorbij. Ze waren laat dit jaar, maar dat heeft met het weer te maken. Het is een week of drie tot zes, afhankelijk van de appels en de grootte van het bedrijf. Ieder jaar is er weer dezelfde discussie over de plukkers. Het zijn Franse werkelozen, die het min of meer verplicht doen, of buitenlandse seizoenwerkers.

 Werkelozen zijn er zat, dus de seizoenswerkers zie je al een jaar of wat een stuk minder. Geen onbestemde busjes waar meer mensen uitkomen, dan je voor mogelijk houdt. Geen tenten in de boomgaarden en vreemd volk, want bepaald geen toeristen in de supermarkten. Nee, ook dit jaar weer arsenalen aan auto's in de boomgaarden. De eigenaren moeten haast parkings aanleggen. Iedere werkeloze in zijn eigen voiture. En wat me dan al vaker is opgevallen en vanmorgen weer, is dat je bij de auto's niet praat over afgeragte 205'jes, overjarige Clio's of een afgedankte Citroën. Ben je gek!

 Vanmorgen was het wel heel bont. Waar anders de C4'en, space-varianten van Peugeot of soortgelijks uit de collectie van Renault in de berm staat geschoven, reed ik vanmorgen langs een boomgaard met auto's à la de Peugeot 508, de BMW X-serie, een DS5 en het een en ander aan "Made in Germany". In die boomgaard moeten gouden appels groeien, anders snap ik het niet. Als je je dat als werkeloze SMIC'er kunt permiteren, dan doe ik toch iets goed fout.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten