maandag 30 september 2019

Lisboa

 Helemaal uit zicht is het verblijf in Portugal nog niet. Zeker niet de laatste week. De eerste week heeft geleerd, dat een beetje rondtouren zonder doel(en) niet tot mijn favoriete vakantiebestedingen gaat tellen. Dat idee van 4, 5 of zelfs zes weken touren door Europa kan in de vuilnisbak. Behalve dat je aardig wat tijd kwijt zult zijn aan het vastleggen van de route, loop je ook nog eens het risico dat dingen tegenvallen of je in (rij)tijdnood komt, omdat iets leuker is, dan je had ingeschat.

 Ik heb, we hebben een aardige indruk van midden-Portugal gekregen. Landschappelijke en sociaal-geografisch. En ik moet zeggen, ik werd er niet warm van. Niet mijn streek om te wonen en dan niet zozeer vanwege de steile hellingen, die wegen en weggetjes soms bijna loodrecht op de hoogtelijnen 'nemen' maar sfeer ontbreekt. Kaal, open, droog, versnipperde bebouwing, ommuringen, etc, etc.

 Wat de sfeer betreft zat Lissabon een stuk beter. En niet alleen qua sfeer. Ook praktisch. Hotel onder handbereik. Geen dagelijks gezoek. Vliegtuig (nu inleveren huurauto), taxi heen. Taxi, vliegtuig terug. En dat voor een niet-fervent vlieger. Toch gaat de plek niet de stedenhitlijst bestormen. Komt binnen in de top-10. Dat wel, maar dan mn vanwege de nog openstaande plekken. We hebben de tien qua steden nog niet gehad.

 Lissabon mist iets speciaals. Toch weer iets met sfeer. Prachtige plek, zeker zo aan het water. Al deed men weinig tot helemaal niks met die waterkant itt Porto, als ik me goed herinner van mijn bezoek aldaar in 2008. Dan al dat geklim en afdalen met of zonder trappen. Mooie straatjes, weinig interessante winkels en haast helemaal geen café's. De overal nagekauwde beschrijving van de Bairro Alto klopt gewoon niet op misschien een paar straatjes na. Weinig variatie in restaurantaanbod. Veel leegstand, vaak dichtgemetseld of alleen uit een voorgevel bestaand. Het is een graffiti-stad. Gigantische musea, maar die kunnen me gestolen worden. Veel kerken, allemaal min of meer hetzelfde. De een wat exclusiever volgestouwd dan de andere. Een hele onaantrekkelijk versie van de PC Hooftstraat. En een vlak centrum vnl bestaand uit restaurants, hotels en winkels van 13 in een dozijn. Tot slot denk ik, dat 1 op de 2 of maximaal 3 winkels, in de wijken waar we gelopen hebben, een souvenirstent was, gevuld met hetzelfde aanbod als de concurrentie.

 Ik heb me aardig vermaakt, daar niet van, maar zie me niet zo snel terugkeren. Doe mij qua evenknie maar Barcelona. En wat gaat me bij blijven? Ik denk de tuktukchauffeur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten