zondag 8 september 2019

Bloeiperiode

 De paarse orchidee heeft het net voor vertrek naar Nederland opgegeven. In één nacht waren de laatste 4 of 5 bloemen verschrompeld tot van dat verkreukeld halfdoorzichtige en erg dunne papier, waar men dure of duurogende kleding in verpakt, voordat het in de meeneemzak verdwijnt. Lang volgehouden. Nou zou je ff snel moeten kunnen nazoeken, wanneer de eerste bloemknop open ging. Mndn geleden, maar hoeveel mndn geleden?

 Je moet er lang op wachten, maar de bloeitijd mag enorm heten. Nu mogen ze terug in een hoekje. Niet laten verdrogen, misschien verpotten en oude wortels verwijderen, iets met de stengel afknippen al zal dat in het wild nauwelijks gebeuren en dan is het wachten totdat ergens over 6, 7, 8 mndn een of meerdere nwe bloemstengels verschijnen en een nwe bloeiperiode aanbreekt.

 Ik zwicht niet ineens voor kamerplanten, maar de orchideeën (de witte bloeit nog) verzorg ik van nu af met iets meer vertrouwen in het dankbare resultaat, dan ik het in aanloop naar deze bloeiperiode heb gedaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten