dinsdag 8 november 2016

Zorgplicht

 Nummero twee van de hummeltjes ook bijna dood. Het zat er dik in, maar nee hoor, beestje ziet best aardig uit .... Dat dat niks zegt, is tegen muren praten. Je kunt hier zeggen, wat je wilt, er wordt stug afgewacht tot het te laat of met wat geluk bijna te laat is. Zelfs voor produktiedieren als koe, paard en varken, waar in principe meer aandacht aan wordt besteed dan aan honden of katten, wordt weinig of niks aan voorzorg gedaan en grote risico's genomen.

 De koe van 24 is bijv. weer drachtig, ondanks het feit, dat het laatste kalf maar met de grootste moeite levend op de wereld is gekomen en het moederdier ternauwernood de dracht overleefd heeft. Iets met calciumtekort en niet willen opstaan. Eenmaal gehad is de kans op herhaling 50/50. Kortom die koe is slachtrijp. Kun je er nog wat Lei voor vangen. Als het straks echt misgaat kan het kadaver enkel ergens gedumpt worden, hebben de herdershonden een feestmaal ..... en dat na mndn zorg en de kosten van de KI. Een hoop tranen, ja ook voor een koe, als het misgaat, maar niet proberen te voorkomen, wat er duimendik bovenop ligt.

 Afstand, Kaspar, afstand. Hun leven, niet het jouwe. De andere kant op kijken, net als bij het slachten van varkens wat weer gaat beginnen. De strot door snijden en wachten tot het beest uitgebloed en dus dood is. Een kwestie van meerdere minuten en men staat er bij en drinkt een borrel. Eéndagskuiken verdoven, voordat ze door de schredder gaan, of vissen, voordat ze schoongemaakt worden, gaat mij wat te ver. Dan kun je ook de bloemkool verdoven, voordat je 'm van de stronk snijdt of het gras voor het maaien. Maar zo'n beest, dat je een jaar verzorgt, alsof het je kind is, en hier kun je wat dat betreft soms beter een varken zijn, verdient beter. Laat staan een hond. Maar ja, in China eten ze die bijna levend .... Mensen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten