Het koken begonnen vandaag. De tomatensoep is klaar en bliksemssnel afgekoeld om verzuring te voorkomen, die laatst een pan kippenbouillon ongeschikt maakte voor verder gebruikt. Peper- en kruidnoten zijn gebakken. Die eerste krengen zijn gebitsbrekers, terwijl ze volgens mij meer taai-taaierig hadden moeten zijn. Ook vijf minuten minder dan dan het recept aangaf, geeft nog steeds een soort peperstenen en niks zachts. Nu zijn noten doorgaans ook niet zacht, maar daar verschillen in deze de meningen nogal. Wie weet, zou de eerste keer zijn, dat je blij bent dat koekjes 'oud' en dus zacht worden.
Ondertussen staat het vlees al 12 uur in de azijn (met water) met wat in het boek als VOC-kruidenmengsel stond beschreven. Vandaar die ouderwetse, maar mooi wel elektrische koffiebonenmaler. Ben benieuwd. Het mogen dan wel allemaal Nederlandse recepten zijn, soms een beetje opgefleurt met moderne inzichten, maar ons zuurvlees marineerde in het azijn/water mengsel met uien, laurier, jeneverbessen en kruidnagels. Meer smaken zaten er niet in. Geen steranijs, nootmuskaat en wat ik verder alweer vergeten ben.
Ik kan me vergissen, maar volgens mij heb ik morgen verder een makkie aan het afmaken van de rest. De frisse salade met gerookte makreel, het afmaken van het zuurvlees met z'n bijgerechten en natuurlijk het toetje .... een vlaflip, maar dan niet uit de fles maar met vanillecrême en romige hangop .... Het is nog steeds leuk om te doen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten