De middag besteed aan een bezoekje bij een slachtpartij. Het varken van ruim 200 kg was al tot vlees gereduceerd, daar had ik wel op gelet. De primitieve manier van slachten hier staat me te zeer tegen om daar bij aanwezig te willen zijn. Bij de aankomst rond het middaguur hing wat in de vroege ochtend nog een levend wezen zal zijn geweest deels in porties aan haken te wachten voor de verdere verwerking. Het spek, twee lappen van veertig cm bij zeker twee meter lengte, lagen gezouten te wachten tot ze ergens de komende dagen in een oude stalen kantoorkast worden gerookt. Dan was er nog iets met veel bot en weinig vlees voor de soep, de ingewanden om gekookt tot worst verwerkt te worden net als een hoop 'afval' snijdsel, dat ook worst moest worden, maar andere worst, gerookt geloof ik, en nog wat onduidelijkere zaken. Op wat botten (hond?) na wordt alles van het beest verwerkt.
Mij werd huid (gekookt?) met zout aangeboden als welkomssnack bij een glaasje geestverruimende drank. Het laatste aangenomen en het eerste vriendelijk maar beleefd afgeslagen. Niet veel later zaten we te eten. Verse vleesbrokjes, gebakken, polenta en ingelegde witte kool. Het eerste uitstekend, het tweede niet mijn smaak en het derde veel te zout en zuur. Er heerste een gemoedelijke sfeer, die na de maaltijd overging in drukke huisvlijt. Snijden, malen, mengen, proeven, koken, vullen, invriezen, etc.
Zelf een bijdrage geleverd aan het klein, maar niet tè klein snijden van vet waar nog hier en daar vlees in zat. Dat wordt in een grote pan warm gemaakt, totdat het vet zo heet is, dat de nog niet gesmolten delen van de vetbrokken met vleesrestanten in feite gefrituurd worden. Nadat die delen eruit geschept zijn wordt het vet in een kegelvorminge emmer gegoten, die na (?) afkoeling afgesloten wordt met een deksel. Reuzel voor de rest van je leven ....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten