dinsdag 5 oktober 2021

Vorstvrij

 Op naar een volgende actieve dag? Wat zou het mooi zijn, als ik de hele dag in de tuin aan de slag zou kunnen. Iets wensen wat normaal al nauwelijks het geval is, lijkt me vrgn om problemen. Maar niet doen dus. De koeien zijn vannacht op stal geweest en dat betekent mest ruimen. De lange ladder moet naar 24 om de druiven te plukken. De was moet opgehangen en de hondenharen opgezogen worden. Dat zijn de ijkpunten voor vandaag naast de standaarden als de dames en de verzorging van de inwendige mens. De tuin sluit hier achteraan.

 Het weer doet zijn best om mee te werken. Iedereen heeft hier de mond vol van de 'bruma', maar bruma hier en bruma daar verder dan wat vorst aan de grond is het nog niet gekomen. Niet die nekslag die de weersomslag naar de winter sommige groenten kan bezorgen. Misschien dat tomaten in de openlucht het inmiddels opgegeven hebben. Ik kan dat niet controleren. Ben die dit jaar niet rijk. Mijn anderhalve peperplant staat nog steeds fier recht op en zou in het geval van die verraderlijk koude nacht(en) zijn bladeren moeten laten hangen.

 Een hoop kouwe drukte kortom. Op de binnenplaats geeft de thermometer op ruim een meter hoogte net 3ºC aan. Vorst ver te zoeken. En dan 'O, o, o de struguri (druiven)' slaat nergens op. Dan moet het toch eerst echt gaan vriezen. En dan maken we er gewoon 'Eiswein' van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten