Zó moet het de volgende keer:
Pekeldatum: 6 december 2016.
Groen gewicht: 12,2 kg
Uit het zout: 25 januari 2017: gewicht 11,0 kg
Totale pekelduur: ruim 7 weken (36 dagen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)
Gewichtsverlies door zouten: 1,2 kg (10%)
Totale hoeveelheid zout gebruikt: onbekend. Meer dan de beoogde 5-7%
7 maart: 6 weken (min 1 dag) in berging bij ca 10 graden, gewicht 9,7 kg
Gewichtsverlies 1,3 kg (11%)
Totaal gewichtsverlies 2,5 kg (=20,5%)
20 maart 2017: 350 gram smout toegevoegd, maakt gewicht precies 10 kg
Gewicht op 20-7-2017: 9,6 kg, gewichtsverlies sinds rijpen 0,4 kg = 4%
Gewicht op 16-2-2018: 9,1 kg, gewichtsverlies sinds vorige meting 0,4 kg = 5%.
Totaal gewichtsverlies tijdens rijpen, smout niet meegerekend = -0,95 kg = 9,7%
Totaal gewichtsverlies van groengewicht tot aansnijden = 3,45 kg = 28%
Het zat er wel een beetje in, dat het zouten en mn de duur daarvan de misser is geweest. Nu heeft de achterpoot maar krap twee weken in het zout gelegen. Langer, dus, en serieus bedekken.
Ander puntje van aandacht is het verwijderen van de achterpoot. De beide jonge mannen, die het varken geslacht hebben, hielden er een tamelijk rauwdauwerig manier van opdelen op na. Dat mag de volgende keer een stuk netter, waardoor de vleeskant geen gaten, snedes of inkepingen vertoont, waarin zich ongedierte kan nestelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten