woensdag 8 november 2017

60+%

 Bezig! En dat al ruim voor twaalven. Nee, bloggen is niet bezig zijn, ook koffie drinken niet en hetzelfde geldt voor het uitlaten van de honden. Dat zijn dingen, waar ik zelf voor kies of heb gekozen om te doen. Dat valt onder het hoofdje 'Tijdverdrijf'. Tijdverdrijverijen tov bezigheden. En bezigheden zijn dan weer geen werk. Werk heeft veel meer met 'moeten' te maken, of eigenlijk vrijwel uitsluitend. Een bezigheid heeft nog een bijdrage uit eigen wil.

 Gelukkig vrg ik me dit soort benoemingen niet bij iedere handeling af, die ik verricht. Zou zo'n beetje neerkomen op bedenken wanneer, hoe en waarom je ademhaalt. Maar dus de wasmachine aan het lopen gebracht, een nwe set beddengoed in water te weken gezet en Mariana naar haar werk gebracht. Straks de tuin. Die gaat er echt van komen vandaag.

 Eerst een opgave van geheel andere orde. Noem het een uitdaging of eerder een experiment. Bij het overhevelen van de sterke drank, die over is gebleven na de jaardienstmaaltijd van Mariana's moeder, paste niet alles in de daarvoor bedoelde wijnflessen. Een restant ter grootte van een deciliter in een glas gekieperd en bedacht dat op dit tijdstip van de dag te nuttigen. Het is de hoeveelheid, die hier in de dorpskroeg voor standaard doorgaat. Ook in Agnita is het de standaard. Pas in Sibiu krijg je in het algemeen slechts de helft en steeds vaker ook de in het Westen meer normale 4 cl als hele borrel.

 Dus 100 ml (dik) drank van 60-65% alcohol. Het ontbijt voor menig dorpsbewoner of op z'n minst het ontbijtdigestief. Vorige week nog de man van de barvrouw om half acht 's ochtends al pratend met een ander een fles met helder vocht aan de mond zien zetten, een slok nemen en de fles aan de ander geven. Dat was zeker weten geen water. Daar durf ik met een gerust hart mijn kop om te verwedden.

 Het is nu na twaalven, mijn maag niet nuchter maar zelfs in slokjes is het legen van dat glas werken. Ik ben niet vies van een slok, zelfs niet van een stevige, maar op dit tijdstip sterke drank? Eén keer in de zoveel tijd onder uitzonderlijke omstandigheden een goede cognac of armagnac bij de ochtendkoffie of (met minder scrupules) champagne bij het ontbijt, kan ik best waarderen. Dit zal het echter nooit worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten