vrijdag 10 juni 2022

Nablaten

 Op het internet wordt wat afgepapegaaid, zeker op kookwebsites en ongetwijfeld op een hoop plekken meer. Eén van die papegaaiingen is het op de kop zetten van net gevulde jampotten. Zou iedereen die dat advies kopieërt de reden weten? Is er überhaupt een fatsoenlijke reden? Toch maar 'ns gezocht of ergens iets staat wat me kan overtuigen. Mijn potten trekken nl probleemloos vacuüm als ik ze rechtop laat staan. Bovendien blijven rand en binnenkant van de deksel op die manier schoon.
 
 Het advies om de boel op de kop te zetten gaat meestal zonder uitleg gepaard. Weckenonline.eu geeft wel een verklaring:

 Doordat je de jampot omdraait gaat de zuurstof naar boven. In dit geval gaat de zuurstof naar de bodem van de jampot omdat de jampot op de kop staat. Daardoor zit er alleen zuurstof aan de zijde waar deze niet kan ontsnappen en op het heetste gedeelte van de jampot, zodat alle eventueel nog in de zuurstof aanwezige bacteriën doodgaan.
 
 Met vacuüm trekken heeft het dus niks te maken en bacteriën in de zuurstof is regelrechte onzin. D'r zal lucht bedoeld worden. Meer een kwestie van je eigen werk niet vertrouwen dus. Ik hou het op wat ook op Landleven.nl staat:
 
 Vaak wordt aangeraden de hete potten op de kop en na 5 minuten weer rechtop te zetten. Dat is een prima advies, maar niet strikt noodzakelijk. Je kunt de potten ook rechtop laten staan en rustig laten afkoelen. Voordeel: de deksels blijven aan de binnenkant mooi schoon. Dat oogt beter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten