dinsdag 14 juni 2022

Beter?

 Gisteravond een tweede poging ondernomen om yogurt met yogurt te maken. De vorige keer zonder verhitting en een paar eetlepels kefir. Deze keer met verhitting (80º), eetlepel suiker per ltr en een bioyogurt als starter. Moeilijk te zeggen of het aan de verschillende starters lag, geen idee wat het precieze verschil tussen kefir en yogurt is, of aan de verhitting met extra voedsel (suiker) voor de bacteriën. Het resultaat oogde beter.

 Na verwarmen afgekoeld tot 45º in een gootsteen vol koud water, yogurt toegevoegd, goed geroerd en in de oven gezet op 45º. Vanochtend, na acht uur in de oven een mooi op het oog glad versteven mengsel. Smaak een beetje zoet. Restsuiker? Mag minder dus de volgende keer. Na eens stevig roeren met een garde werd de gelei-achtige massa mooi glad en vloeibaar. Had dikker gemogen.

 De helft zo in kleine plastic emmertjes in de koelkast gezet en de rest in een met kaasdoek bekleedde passevite gegoten. Dat mag uitlekken cq indikken. Wel vloeibaar zien te houden zonder er de hele tijd met de neus bovenop te staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten