zaterdag 18 juni 2022

Kaas

 Vandaag nog geen bed gezien. Dat mag een grote stap vooruit heten. Of het ook lukt om de kwalificatie voor de F1-race van morgen te volgen, is twijfelachtig. Die begint pas om 23:00. Niet echt schokkend als dat niet mocht lukken. Omdat Leclerc, die dit jaar vrijwel alle pole-posities heeft veroverd, ongeacht z'n resultaat van de laatste plek in de startopstelling moet vertrekken, zou Verstappen eindelijk die eerste vertrekplek voor morgen zeker moeten kunnen stellen.

 Eigenlijk had ik het al uitgesloten, dat ik nu nog in de benen zou zijn. Het grootste deel van de dag bezig geweest met het omzetten van ruim 8 liter koeverse melk in een kaas van 900 gram. Verse kaas, maar wel geperst. Het is allemaal minder ingewikkeld dan het lijkt. Het is eigenlijk een kantoorklerken bezigheid. Zoveel liter, drie verschillende temperatuurstadia, druppels tellen, eindeloos roeren, wei afscheppen en dan heb je het wel zo'n beetje gehad. Het grootste deel van de tijd zit je te wachten. Het kost tot het persen een middag.

 Dat persen heb ik geïmproviseerd, omdat de kilo-mal niet tussen de staanders van de pers past die ik heb aangeschaft. Hobbyisten maken blijkbaar een kleiner formaat kaas, terwijl een kleine kilo al niet groot is. Al eerder bedacht maar dat kalf zag ik toen niet aankomen. Het geïmproviseer heeft me vandaag een open gebarsten pak melk (en dito zooi), een nat pak suiker en twee kapotte soepborden gekost. Allemaal redenen om het wat minder amateuristisch aan te pakken.

 Morgen pekelen, dan een paar dagen drogen, vervolgens coaten en dan laten rijpen. Drie weken voor jonge kaas, 6 voor jongbelegen. De kaas zou type gouda moeten zijn. Ben weer benieuwd wat dit gaat opleveren. Start oogt veelbelovend, maar dat zegt natuurlijk weinig over de smaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten