Van de vervelende onkruidsoorten is de smeerwortel -wat mij betreft- een van de meest hartnekkigsten. Vreemdgenoeg komt die niet in de rijtjes voor, als je op 'vervelend onkruid' zoekt op het internet. De meeste soorten uit onderstaande rijtje (+) komen in de tuin voor. Blij dat mn zevenblad en heermoes tot de afwezigen behoren. Daarvoor heb ik dus smeerwortel. Of ik de gewone of de Russische heb, zou ik niet weten en ik zou ook helegaar niet weten waarom ik dat zou willen weten. Ik weet maar één ding: Weg met die zooi.
1. zevenblad 21,58 % (-)
2 heermoes 16,40 % (-)
3 hagewinde 11,50 % (+)
4 klavers 9,62 % (+)
5 brandnetel 9,17 % (+)
6 distel 8,77 % (+)
7 paardebloem 4,95 % (+)
8 kleefkruid 4,33 % (+)
9 peemgras/kweek 3,87 % (+)
10 vogelmuur 3,87 % (+)
11 varkensgras 3,25 % (+)
12 boterbloem 1,59 % (+)
13 zuring 1,08 % (-)
Mijn mond viel daarom open, toen ik via een website de Russische versie aangeprezen kreeg als 'de doktor van de moestuin'. Er mag dan een niet woekerende versie (Bocking 14) bestaan, maar dat spul gaat met z'n wortels tot een diepte van een meter of 3. Zover mijn ervaring reikt, is, dat als je het spul hebt, je het nauwelijks meer kwijt raakt. Ieder stukje wortel, wat blijft zitten, begint opnieuw op z'n eigen. Het is bovendien een grote plant met rozetbladeren tot een halve meter toe. Waarom zou je daar een deel van je tuin aan opofferen?? Wat doktert die dan??
Update: Je kunt het vergieren, verdunnen en dan voor bemesting gebruiken. Waarom zou je je die stank aandoen? Je kunt het gebruiken om te mulchen. Hopeloos woord zonder Nederlands alternatief. Ik denk dat ik daarvoor onkruidfolie ga gebruiken. Het werkt als katalysator in/op de composthoop. Nou, daar kan ik me iets bij voorstellen, maar dan zoek ik het wel op, bijv. in de wei achter de tuin en ga er niet mijn tuin vrijwillig mee verstieren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten