vrijdag 23 juli 2021

Ziektebeelden

 Weer een dompertje in de tuin. Op de een of andere manier zie ik steeds weer over het hoofd dat planten aangetast kunnen worden door ziekten. De een meer dan de ander maar eigenlijk zonder uitzondering. Beestjes, schimmels, bacterieën. Bij aardbeien: Witrziekte, Bladvlekkenziekten, vruchtrotschimmels, bodemschimmels, bacterieziekten, bladluizen, tripsen, Aziatische fruitvlieg, spintmijten, aardbeimijt, wantsen, witte vlieg, rupsen, aardbeibloesemkever, aaltjes, bodeminsecten, slakken, loopkevers en knaagdieren. Vogels zijn ze volgens mij vergeten. Daar heb ik ook geen last van, net zoals (gelukkig) van de meeste andere aantastingen.

 Ik heb een paar planten waarvan de aardbeien dof zijn, de pitjes op de buitenkant ipv in de buitenkant lijken te zitten en de aardbeibuitenkant barst rondom de kroon. Dat hier iets niet deugd lijkt me evident. Vrg is 'Wat is het?' en vervolgens 'Is het bemettelijk voor de andere planten?'. Op beide vrgn heb ik nog geen afdoende antwoord. Het zou meeldauw kunnen zijn, hoewel ik daar maar één symptoom met een beetje fantasie kan herkennen. De drie bladdelen van het aardbeien blad staan omhoog ipv dat ze plat in het horizontale vlak liggen. Zo duidelijk als op de foto's is het echter niet. Dan hebben we nog de trips. Daar heb je een vergrootglas voor nodig. Ergens moet je een grens trekken.

 Belangrijker is de vrg of ik de ogenschijnlijk aangetaste planten moet verwijderen of verdwijnt het seizoen- en weergebonden vanzelf? Oplossingen die aangedragen worden zijn roofmijten of roofwanzen bij trips en verdunde melk bij meeldauw. Ga ik dobbelen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten