Me over de lunch gebogen ipv over de tuin. Vandaag had ik me bedacht om de kaas te proeven. Nu ongeveer vier weken geleden dat we de boel van de wei naar huis hebben gedragen en provisorisch hebben geperst. Vervolgens gepekeld. Laten drogen en drie van de vier kaasjes, eigenlijk 2 kaasjes en 2 twee tussen kaas en kaasje, ingesmeerd met een soort was, die eerst maar moeilijk wilde smelten en vervolgens nauwelijks aan te brengen was.
Een kleine kaas onbehandeld gelaten om te zien of en zo ja, hoe dat gaat. De eerste twee weken dagelijks keren en het onbehandelde kaasje met regelmaat van beginnende schimmel ontdaan. Het werkte in eerste instantie enigszins hopeloos makend. Naar verloop van tijd kreeg het kaasje echter een mooi, natuurlijke korst en was het verwijderen van de beginnende schimmel geen probleem meer.
De omhulling van die andere kazen was oa om het indrogen te beperken en had de schimmel helemaal moeten weren, maar deed dat laatste niet. Na een week of twee het tweede kleine kaasje van zijn washuid bevrijd en verder behandeld als het ding wat van begin af aan niet behandeld was.
Vandaag de langst onbehandelde en een van de 'ingepakte' kazen doormidden gesneden. Het kleintje was duidelijk droger, steviger met een mooie korst. De grotere versie had wat kleine luchtbellen in het binnenste en was overduidelijk zachter, smeuïger. Op het oog mocht ik niet klagen en de proef op de tong onderstreepte dat. Succesje.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten