De schaapskazen, of wat het moet worden, liggen nu twee weken te rijpen. Drie zijn van een soort paraffine-laag voorzien. Was bij het aanbrengen al iets, waarvan ik dacht, dat het beter moest kunnen. Uiteindelijk beschermen ze ook niet voor 100% tegen schimmel. Nadeeltje extra: de schimmel zit onder de paraffine-laag en kan alleen verwijderd worden als ik de laag doorbreek of helemaal weghaal.
Het vierde, onbehandelde kaasje heeft inmiddels een mooie natuurlijke buitenkant. Het is ff de schimmel bijhouden, met pekel verwijderen maar een volgende keer zeker geen paraffine meer. Misschien dat ik die coating uit Nederland nog ga proberen, maar zonder kan dus ook heel goed. Misschien is het zelfs beter. Die hele coating is meer tegen het te snelle vochtverlies dan het voorkomen van schimmel.
Begin langzamerhand nieuwsgierig te worden naar het resultaat van het rijpingsproces. Nog twee weken te gaan en dan kunnen we stapsgewijs bepalen welke rijpingsgraad ons qua smaak het beste aanstaat.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten