woensdag 7 juli 2021

Conserveren

 'Op stoom' is teveel gezegd, maar we komen weer op tempo. Had na de maaltijd nog de tuin in willen gaan. Het leek me bij nader inzien slimmer om niet direct te willen overdrijven. Hoe verre de feitelijkheid voor mijn gevoel ook van overdrijving verwijderd was. Daarvoor het internet afgestruind naar info over kaas maken van schapenmelk. En dan niet de zg 'verse kaas' maar kaas die moet liggen rijpen. Duidelijk minder voor de hand liggend dan voor de versie van de koe.

 Inmiddels zijn me wel wat verschillen duidelijk geworden. Je hebt maar de helft van de melk nodig om een kilo kaas te maken èn de wrongel hoeft maar één keer gewassen te worden. Voor de rest allemaal procedure dingetjes. Alles bij elkaar is het dan misschien een simpel proces, d'r komt genoeg bij kijken.

 Vandaag mijn eerste probeersels 'gecoat' maar wat ik daarvoor had aangeschaft, is het duidelijk niet. Dat was direct duidelijk toen ik het spul zag. Gewoon een soort was, zeg kaarsenvet. Nadeeltje van bestellen op vreemdtalige websites. Roemeense website, zelfs amazon.bieden enkel die wasversie aan. Dan moet het spul dus weer uit Nederland of België komen. Het is niet de stroop (al zelf gemaakt), hagelslag of drop maar kaascoating, die ik uit de Lage Landen aangevoerd moet zien te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten