Gisteren voor mezelf een vrg kunnen beantwoorden, die ik me steeds weer stel als ik met 'ontsappen' bezig ben. Het sap ontrekken we in zo'n driedelige pan. Onderste deel met water dat aan de kook wordt gebracht. Een middendeel waar het sap wordt opgevangen. En een bovenste deel, een soort vergiet, waar de vruchten in komen, waar je het sap van wilt hebben.
Het principe is dat waterdamp van de onderste pan via een gat in het midden van de middelste pan het sap uit de vruchten in de bovenste pan 'perst'. Mij leek, dat het sap wat daar uiteindelijk uitkomt aardig met water verdund moet zijn. Die waterdamp moet tenslotte ergens blijven. Bij de bosbessen, zwarte aalbessen of vlier is het moeilijk te zien, daarvoor zag het frambozensap wel erg waterig uit.
Van de gekocht hoeveelheid frambozen, door een ex-leerling van Mariana in het bos geplukt, had ik ruim een kilo apart gehouden zonder direct te weten, wat ik er mee wilde. Die kilo heb ik mechanisch/persend van het sap ontdaan. Resulaat was een krappe halve liter, dik sap. Van de vruchten in de sappan was de opbrengst 0,7 ltr per kilo. Helder vocht. Dat betekent volgens mij, dat het sap uit de sappan met meer dan 200 ml per halve ltr sap is aangelegd met gecondenseerde waterdamp. Da's toch bijna de helft. Misschien toch maar eens naar een goede sapcentrifuge omzien? Pech is dat we twee van die sappannen hebben. Zowel Mariana's inboedel als de mijne was zo'n pan rijk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten