De aalbessen vandaag verwerkt tot gelei en jam. Meer zat er niet in. Wel sap gemaakt, maar dat was de basis voor de gelei. Je hangt dan wat in de keuken rond te hangen in afwachting van het aan de kook komen van het sap resp. de bessen. Suiker erbij en een extra geleermiddel om de hoeveelheid suiker te kunnen halveren.
De potten steriliseer ik tegenwoordig een minuut of tien in de oven op 120ºC. Het is allemaal schoon weg gezet met de deksel erop. Geen mogelijkheid van vuiligheid binnenin. Twijfel ik, dan gaan ze eerst door een sodabad. Bij jam en zo lijkt me dat teveel van het goede.
Vier kwartliterpotten van elke versie. Het teveel, beter iets teveel dan net te weinig voor pot vier, in een tweetal kommetjes gedaan en in de koelkast gezet na afkoelen. Morgen de smaak en consistentie checken. Smaak vanmiddag al voorgeproefd. Een bijna vergeten smaak. Moet decennia geleden zijn, dat ik de laatste keer zwarte bessen anders dan als crême de cassis in witte wijn heb geproefd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten