woensdag 24 juni 2020

Verweven

 "Het leven ontleent zijn bestaansrecht aan de realiteit, maar zijn waarde aan de verbeelding."

 Een mooie. Niet? Komt uit De laatste tafel. Er worden haast aan de lopende band dingen gezegd, die je zou willen onderstrepen om te onthouden. Ik weet inmiddels, dat dat het vergeten niet voorkomt en bespaar me die zinloze handeling. Maar dat tegen het doodgaan op zien vooral te maken heeft met de toekomst niet meer meemaken is bijv. zo'n open deur, die vaak over het hoofd wordt gezien. Het verleden heb je gehad, dat kan niemand je afnemen. Het is de toekomst, die je ontnomen wordt door meneer de dood.

 Een andere is het feit dan alles eigenlijk één grote vormgegeven leegte is. Vanuit moleculen bezien dan:

 "Het eenvoudigste atoom dat we kennen, waterstof, bestaat uit een proton waaromheen een electron cirkelt en de baan van het electron is zo'n honderdduizend keer groter dan het proton. (...) Als de kern van waterstof zo groot was als een biljartbal, dan stond het electron er meer dan vijf kilometer vandaan. De rest is niets. Alles bestaat uit niets."

 En zo gaat het maar door. Snaartheorie, branen, multi-universa, eindeloos grote en eindeloos kleine getallen. Vragen, vragen en nog meer vraagtekens. Maar het stoort niet. Integendeel. Het benadrukt de nietigheid van een leven, het volstrekt willekeurige van de evolutie en het onbegrijpelijke van het universum. De mens, een stofje in de eeuwigheid. of is alles uiteindelijk toch eindig?

 Net ergens de afgelopen dagen een krantenkop gezien, waarin gesteld werd, dat er in het heelal, pardon melkwegstelsel nog 36 andere intelligente beschavingen zouden bestaan. Men weet nieteens hoe de achterkant van de maan uitziet maar bedenkt wel dergelijke schattingen. Zou men rekening houden met de blinde vlek, dat 'alles' misschien alleen maar bestaat vanwege de beleving van de werkelijkheid door de mens. Een hond is niet alleen niet bezig met zwarte gaten in die werkelijkheid bestaan die dingen misschien niet eens! En dan op 36 intelligente beschavingen komen, alleen al in ons melkwegstelsel. Misschien toch dat artikel eens lezen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten