maandag 16 april 2012

Paperassen


(10-03-2002) Na de koopakte, de oprichting van een SARL, de dranklicentie, een huurcontract tussen ons en de SARL is alweer een administratieve hobbel met bijbehorende papiermolen aan de horizon verschenen. Ons trouwen!!

 Na een hoop gedub en eindeloos wikken en wegen hadden we eind vorig jaar voor onszelf besloten om het hele feestidee (3 dagen lang) rond de trouwpartij te laten varen en het geheel te beperken tot wat het in feite was: een administratieve aangelegenheid. Omdat de Franse wet op het terrein van ‘samenwonen en vererving' nog lang niet op het niveau is, wat we in Nederland normaal vinden, ontkom je hier feitelijk niet aan een trouwpartij als je je partner, levensgezel, vriendin, etc. goed verzorgd achter wil laten. En dat laatste onderwerp had sinds september iets akelig aktueels.

 Nou, dan doen we dat effe .... Dat moet je dus nooit denken in Frankrijk. We hadden al snel door, dat we wederom in een moeizame papierwinkel terecht zouden komen. Begin december is het verzamelen begonnen: Uitreksel uit het geboorteregister niet ouder dan 6 maanden (daarna schijnt de kans te bestaan, dat iets aan je geboorte is gewijzigd?????), uitreksel uit de burgerlijke stand met uitdrukkelijk vermelding van de burgerlijke staat, gezondheidsverklaringen van de huisarts en als extraatje voor ons buitenlanders moest de Nederlandse ambassade in Parijs een document opstellen waarin ze onze burgerlijke staat bevestigen en het Nederlandse huwelijksrecht kort uiteen zetten .... zeggen dat het in principe hetzelfde is als het Franse.

 De laatste stap nam de meeste tijd in beslag omdat ik op mijn uitreksel van de burgerlijke stand had staan dat ik gescheiden was. Prompt moest er nog een uitreksel erbij, namelijk dat uit het huwelijksregister ..... uit de plaats van trouwen. Dus even diep nadenken, want dat is tenslotte al zoiets als twintig jaar geleden. Ja hoor: Hoensbroek, tegenwoordig gemeente Heerlen. De exacte trouwdatum en alle voornamen van de bruid waren gelukkig niet echt noodzakelijk, want dan had ik toch door mijn nog niet geheel uitgepakte verhuisrommel moeten woelen, opzoek naar de delen die ik al uit mijn geheugen had geband.

 Dan is het inmiddels maart en zijn de gezondheidsverklaringen reeds verlopen en moeten vernieuwd, weten wij nog niet in welke vorm we het gaan gieten en moeten we sowieso nog 2 of 3 weken ‘aangespijkerd' zijn geweest alvorens van het echte trouwen sprake kan zijn. Kortom de oorspronkelijk datum van 10 mei komt steeds dichterbij en de beoogde tijdwinst minimaliseert zienderogen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten