woensdag 24 augustus 2022

Zomers

 Ondanks het urenlange onweer gisteren is er niet noemenswaardig veel regen gevallen. Dat zal op andere plekken anders uitgepakt hebben. Door de liggging in een smal dal met een beek waaraan niet te zien is, dat het al wkn nauwelijks heeft geregend, valt de schade aan de gewassen in het veld mee. Is eigenlijk afwezig. Ook in de tuin. 

 Om dat nu allemaal ineens aan de klimaatsverandering te koppelen, is twijfelachtig. Extremen zijn er altijd geweest en zullen er altijd zijn. Het is nu gewoon extreem extreem. En met alle stoeptegels, asfalt en bebouwing in de dichter bevolkte gebieden is meer verstoort in de waterhuishouding dan een verschuiving in het klimaat, die bovendien nog eens van alle tijden is.

 Het is niet nodig om fatalistisch bij de pakken neer te zitten, maar de illusie dat de mens zoiets als een klimaatsverandering kan veroorzaken èn ook nog eens tegenhouden is zelfbedrog. Het maximaal haalbare is aanpassen en dat zou er qua aantallen nog wel eens stevig kunnen inhakken als het klimaat stug doorgaat op de ingeslagen weg. We zijn simpelweg met tevelen om ons terug te kunnen trekken in mensvriendelijke streken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten