zaterdag 27 augustus 2022

Kopiëren

 Waarom zal Joost weten maar ineens bezig met hoe het beste brood en broodjes (harde) gebakken moet(en) worden. D'r is nog ruim de helft over vd verse gist van een kleine twee wkn geleden. Zou dat de aanleiding zijn? Mag wel controleren of dat spul nog goed is en zo ja, ff in de diepvries stoppen. Maar dat terzijde.

 Bij het bekijken van meerdere online recepten vielen twee dingen op. Ten eerste het bakken van brood in een zware braadpan in de oven, veelal zonder serieus kneedwerk, waar het elders net als noodzakelijk wordt beschouwd. D'r is een vage herinnering aan een artikel in de FAZ van een aantal jaar geleden. Ooit een hype geweest dus en nu inmiddels tigvoudig nageaapt. 

 Het tweede was zo'n typisch internetgepapegaai. Eén iemand zal het ooit als eerste hebben beschreven, ws zelfs gewoon ouderwets in een boek, en de hele goegemeente van kooktrutjes en hun mannelijke evenknieën heeft het ineens in hun recepten staan alsof het van alle tijden is geweest, zelfs bij oma. Een paar jaar terug stond het werkelijk nergens. Je zet dus tegenwoordig een bakslee in de oven waar je als de oven op temperatuur is (200-250º) kokend water in giet om stoom te produceren. Geen knapperig korst meer zonder stoom. Liefst moet die bakslee nog gevuld zijn met stenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten