dinsdag 23 augustus 2022

Wild

 Maakt men zich in Nederland druk om wolven, gaat het hier meer om beren. En niet oprukkende beren. Beren zijn al jaren actief in de Karpaten. Geen idee of ze ooit uitgestorven en later opnieuw geïntroduceerd zijn. Lijkt me niet. De bergen zijn uitgestrekte, moeilijk toegankelijk streken. Waar het om gaat is, dat de aantallen rap toenemen. Het is een beschermde diersoort. Volgens mij vnl. zwarte beren. Niet de gevaarlijkste soort.

 Er mag dus niet zomaar geschoten worden. Toch wil men er soms vanaf. Blijkt dat beren soms ongevraagd verplaatst worden. Letterlijk verplaatsen van het probleem. Is het in de ene streek eindelijk wat rustiger, schrikt een andere streek zich de pleuris. Ook hier loopt af en toe zo'n beest rond. Voorbij Coves is km's lang alleen veld en bos. Mensen zien ze soms. Lopen ze onverwachts tegen het lijf. Beide partijen schrikken zich dan een hoedje.

 Bij het honden uitlaten een aantal keer voetafdrukken gezien. Veel te groot voor een hond èn vooral met vijf tenen naast elkaar. Een hond loopt op vier. Met voldoende afstand lijkt het me een indrukwekkende belevenis om zo'n groot uitgevallen knuffel tegen te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten