maandag 1 augustus 2022

Voorraad

 Nog een paar minuten en dan is het weer snijden, roeren, scheppen, aftappen, wassen, roeren/scheppen, etc. De bedoeling is om het dit keer bij 1x wassen te houden en over 4 wkn te zien of het verschil maakt en zo ja, wat. Met deze aankomende kaas groeit de opslag naar zes kilo. Voorlopig ff genoeg. Het kalf mag zich de komende tijd te buiten gaan aan alle vier de uiers. Een zomerstop zeg maar. Als het goed is, moet dat ook meer ruimte geven voor de zaken, waarvan het sinds de melkverwerking minder vanzelfsprekend is geworden, dat ze worden gedaan.

 Het zou zonde zijn om de ervaring over boord te kieperen. Eenmaal per mnd lijkt me voldoende. Net als het maken van yogurt. Wat veel minder arbeidsintensief is. Het merendeel van het proces is op een graad of 40 staan en de bacteriën hun gang laten gaan. Vooraf wat opwarmen. Achteraf wat laten uitlekken.

 De kaasplicht roept. Onderarmspieren losgooien. Stoel naast het fornuis zetten en op naar kaas nummer 9, als ik me niet vergis. Nee, het is al tien, de kruidengevalletjes meegerekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten