woensdag 6 januari 2016

Smaakverschil

 De oorsprong is te herleiden tot het slachtseizoen, maar waarom het vandaag op Driekoningen als feestmaal geldt, ontgaat me helemaal. Gelatine ken ik in de keuken alleen als decoratie. Goed koud en grofweg fijngehakt. Kraakbeen kan ik me sinds de erwtensoep met 'Eisbein' in het ouderlijke huis niet meer heugen ooit op het bord gehad te hebben. En of ik dat vroeger heb gegeten, zou ik niet weten. Wat ik zeker weten nooit heb gegeten zijn dingen als gezichtshuid, oren en staartvlees van een varken. Kook je die laatste drie ingrediënten urenlang  samen met de poten, dan krijg je na afkoelen een stijve massa. Nu kun je bij het koken zoveel knoflook toevoegen als je wilt, het resultaat verdelen over een x-aantal soepborden en opleuken met paprika poeder. Echt lekker wordt het daardoor niet. Niet voor mij. Dat neemt niet weg, dat het voor de inheemsen, en zeker de wat oudere versies geldt als lekkernij. Maar integenstelling tot de Franse tripe of de ciorba de burta uit deze regionen is het wel te eten ..... als het moet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten