dinsdag 4 april 2023

Verlekkeren

 Een dag van niks. Uiteindelijk wat in recepten zitten grasduinen zonder speciaal doel. Gaandeweg wel een beter recept gevonden voor de deegloze taart, die onlangs zo nat bleef. Dit recept werkt met bloem (4 eetlepels) en gries (idem). Beide nemen vocht op, vooral de gries. Jammer, dat je vanuit YouTube niet kunt printen. Zal de ingrediënten moeten overschrijven en ff kijken of de handelingen vanzelf spreken of ook notitie behoeven.

 Ook een recept gevonden voor Lichiu dan wel Hencles, Accenten zoals altijd weer weggelaten. Dat is een baksel dat hier gemaakt wordt als ze brood in de houtgestookte oven bakken. We krijgen soms een paar stukken van de buurvrouw. Droog spul vanwege een vrijwel afwezige vulling. Leek me eerder vanwege de zuinigheid van de buurvrouw dan dat het zo moet. En dat blijkt dus ook. Meerdere recepten gevonden met een vulling van 2 à 3 cm ipv van mm. Kijk, daar kan ik me iets bij voorstellen.

 Al clickende van het ene bakfilmpje naar het andere staat me op een gegeven moment het water in de mond. Die mensen moeten een hoop tijd over hebben om de soms tamelijk bewerkelijkte taarten te maken. Staat dan bijv. 20 minuten of een half uur werk aangegeven en ben je er zelf anderhalf uur of langer aan kwijt. Bij mijn moeder was dat altijd de vrijdagavond. Dan ging na het avondeten eten alles van de keukentafel en werd die de rest van avond in beslag genomen door bloem, deeg, vlaaien en soms taarten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten