zaterdag 15 april 2023

Bakperikelen

 Half twee en het gebak is gebakken en zo op het oog nog goed gelukt ook. Recepten vrgn altijd om correcties. Die zijn dan voor een volgende keer. Vaak klopt de baktijd niet. Dat blijkt erg oven-afhankelijk te zijn en tegenwoordig zet men er niet altijd bij of het de tijd van een conventionele of hete lucht oven betreft. De laatste is altijd wat sneller klaar.

 Men is daarnaast meestal te royaal met de suiker en als je twee recepten met hetzelfde einddoel naast elkaar legt en de een 250 ml melk op 500 gr bloem doet en de ander dezelfde hoeveelheid melk op 150 gr bloem minder, dan weet je, dat een van beide d'r naast zit. Ditmaal was het de versie met minder bloem. Gevolg een te nat cq kleverig deeg en de nodige bloem moeten toevoegen.

 Een ander geintje is het verschil tussen roeren en mixen. Het eerst doe je handmatig met een houten lepel en kan nauwelijks fout gaan, hoogsten een beetje moeite kosten. Het mixen luistert nauwer. Te lang laten draaien kan mengsels 'om' laten gaan en onbruikbaar maken. Bij de bakplaattaart verloor de afwerkcrême er zijn consistentie door. Meer vloeistof dan crême. Dat smeert niet. Dat loopt er af. Resultaat viel gelukkig niet tegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten