dinsdag 4 april 2023

Overtijd

 Wit wederom. 4 April en sneeuw. De winter is laat begonnen maar weet niet van ophouden. Dikke, natte vlokken vallen kaarsrecht naar beneden. Het verstoort mijn tijdsbesef meer dan het verzetten van de klok midden in de nacht. Maar oké, voor de wandeling met de honden is sneeuw beter dan de voorspelde regen. 

 Na een chaotisch tweede deel van de nacht om half zeven eruit. Met de honden uitbesteed aan Mariana vanweg mijn voeten, was dat het moment om nog eens diep weg te zakken. Dat is nu te merken. Gisteren een ochtendsiësta van 10 tot 12 en ook nu kost het moeite om de ogen open te houden. Maakt het uit? Veel valt er vandaag niet te doen. Misschien eindelijk eens proberen om pizzadeeg te maken en of brood zonder kneden. De modegril van het ogenblik in kookland. Daarbij heb ik altijd begrepen, dat dat kneden niet voor niks was en zelfs niet te kort moest gebeuren.

 "Kneden van brooddeeg is dus nodig om de gluten tot ontwikkeling te laten komen. Tijdens het kneden wrijven de gluten tegen elkaar en grijpen ze elkaar vast. Hoe beter je kneed hoe beter de gluten aan elkaar hechten en een elastisch glutennetwerk vormen. Hoe beter het glutennetwerk hoe luchtiger je brood kan worden. Maar…ook zonder kneden ontwikkelen de gluten zich. Dat vraagt alleen veel meer tijd. Zonder kneden heeft het glutennetwerk wel 12-24 uur nodig om zich goed te ontwikkelen. Kneden is dus eigenlijk slechts een katalysator in het proces."(Overetengesproken.nl)
 
 Weer wat geleerd. Dus vanochtend mengen en morgenochtend bakken. Klinkt niet verkeerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten