woensdag 5 april 2023

Smullen

 Lichiu cu gris şi smântâna
 
Deeg
350/500 gr bloem
3 eetl/125 gr suiker
Schrapsel schil citroen of sinasappel 
50/100 ml olie
2 dooiers
250 ml melk warm/lauw
25/20 gr verse gist
zout snuf

Vulling
1 ltr melk
250 gr gries
350 gr suiker (200/250?, naar smaak)
6 eiwitten
zout snuf

Afdekcrême
200 gr boter op kamertemp
350 gr samantana (30%)
3/4 pakjes vanille suiker
4 dooiers

 Alles een dag van tevoren uitleggen om op kamertemp te komen.

 Gist in de melk met 2 scheppen suiker en een schep bloem. 10 min laten gisten. Rest suiker in bloem, idem dooiers, olie,schrapsel van de citr/sinas en gistmengsel. Mengen/kneden (~10 min) tot een niet-plakkend deeg. Afdekken en uurtje op warme plek wegzetten. Volume verdubbelen.

 Melk met suiker koken. Dan gries toevoegen en roeren tot een dikke pap. Dooiers, vanille suiker en boter mengen tot dikke crême. Zure room toevoegen en roeren tot glad mengsel
. Eiwitten stijf slaan en onder de gries mengen. Ondertussen ovenbakplaat invetten of met bakpapier beleggen.

Deeg uitrollen formaat bakplaat van oven. Bekleden met griesmengsel en daarop de roomcrême. Bovenkant egaliseren. Bakken op 180º voor 30-40 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten