vrijdag 1 april 2022

Oorlog_19

 Voorbij is het nog lang niet, maar voor mijn gevoel wordt er meer gespeculeerd dan gevochten. Gebeurtenissen zijn of direct voor meervoudige uitleg vatbaar of er wordt zolang mee gedraaid dat eenduidigheid ver te zoeken is. Waren het nu Oekraïners die het oliedepot vannacht hebben aangevallen of waren het de Russen zelf? Iedereen heeft een sluitende verklaring in de aanbieding, waar andersdenkenden dan weer tegen ingaan. Zowel bij de zg reaguurders als bij de vermeende èchte experts.

 Of, nog zo een, wordt Putin door zijn adviseurs voorgelogen over de toestand in Oekraïne of niet. Te bang dat de waarheid hun de kop kan kosten. De man kan zich toch ook zelf informeren (Aljazeera, Internet, Sociale netwerken). Ik neem aan, dat hij zijn eigen boycot mbt de diverse media weet te omzeilen. Anders is hij wel erg dom. De slimste schijnt hij trouwens nooit te zijn geweest. Zoiets weerhoudt je dus niet van het bereiken van de top.

 Waar en wanneer komt de allesvernietigende aanval van de Russen of zien we de aanloop naar de laatste stuiptrekkingen? 134.000 dienstplichtingen erbij, gaan dan wel niet naar Oekraïne, maar wat is Putin's woord waard? En dan? Wat voor types zijn dit? Hetzelfde volk dat inmiddels willekeurige burgers doodt, vrouwen verkracht, plundert en honden slacht ter aanvulling van hun karige rantsoen? Waarom zou die tweede golf beter geregeld zijn dan de eerste? Volgens mij zijn ze al gedemoraliseerd voordat ze een schot gelost hebben.

 Waar het in het begin onmogelijk leek, dicht ik Oekraïne nu weldegelijk kansen toe. Met wat andere landen (oa Japan, Georgië, Kazachstan) die nog rekeningen te vereffenen hebben en inmiddels zien, dat die Beer niet zo groot is als hij leek, moet Rusland in het nauw te drijven zijn. En dan mag je hopen, dat er interne krachten een punt achter Putin's loopbaan zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten