vrijdag 8 januari 2021

Pantechnisch

 Een x-aantal weken geleden mijn zoveelste 32 cm koekepan van het METRO-huismerk weg gedaan, omdat ik voor mijn gevoel meer anti-aanbaklaag zat te eten dan er voordeel van had bij het koken. Lullig dat je zo'n pan in het afval moet deponeren vanwege een loslatende coating, de eventuele giftigheid in het midden latend, terwijl met het ding zelf weinig aan de hand is. Was een ideale hapjeshap mn voor risotto's en soortgelijke éénpansmaaltijden.
 
 Me desondanks voorgenomen om opzoek te gaan naar iets, wat je niet om de zoveel jaar moet vervangen. En dat valt niet mee. Ook met zg niet-giftige anti-aanbaklagen (de tijd zal het leren) blijf je zitten met het feit dat die laag slijt en de pan dan zijn gebruiksgemak verliest. Wat zijn de alternatieven?
 
 Je hebt tegenwoordig keramische anti-aanbakpannen. Maar, hoewel mensen bij een merk als Crafond zweren, het over een gebruik van 8 jaar zonder problemen hebben, het blijft een apart aangebrachte laag, die bij slijtage of beschadiging maakt, dat je niets meer met de pan kunt. RVS dan? Demeyere? Om maar direct bij de top te beginnen. Misschien zijn ze beter dan mijn RVS pannen van SIGG maar aanbakken is alleen maar te voorkomen met zeer zorgvuldig gebruik cq aandachtig koken. Domweg staal? Van een andere Belg (De Buyer)? Uitstekende pannen. Heb er zelf een, maar niks om er iets in klaar te maken wat niet hoeft te bakken. Dan zijn er mensen die zweren bij geëmailleerde gietijzeren pannen oa Le Creuset. Ze hebben zowaar een risottopan in hun repertoire. Bakken schijnbaar (bijna) niet aan. Dat kan ik van mijn merkloze pan niet zeggen. En dan is er nog zoiets als Hard-Anodized Nonstick materiaal waar pannen van gemaakt kunnen zijn (oa Calphalon). Dat zegt me niet zoveel en ben er al zoekende ook nog niet zoveel wijzer in geworden. Kortom nog steeds geen nwe hapjespan en dat is best behelpen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten