dinsdag 22 augustus 2023

Probeersels

 Beslag, baktijd, temperatuur. Ergens gaat het mis. Vier pogingen ondernomen om wafels te bakken. Eerste poging ging mis door het te vroeg openen van het wafelijzer. De wafels werden uiteengetrokken en plakten zowel aan bodem als deksel. Ff paniek. Hoe dat schoon te maken? Uiteindelijk bleek een beetje water op het ijzer de oplossing om de aangekoekte boel op te weken. Vervolgens met de afwasborstel onder de kraan verwijderen. Het is een electrisch apparaat, dus enige zorgvuldigheidheid bij het handelen kon geen kwaad.

 Poging twee, baktijd 4 minuten. Standje 5 op de schaal van 8. Weer plakte de boel en deze keer wilde het apparaat niet open. Het kostte wrikken en kracht om bij de net niet verbrande wafels te komen. Vorm oké, veel te bruin, hard ipv knapperig en tegen het deksel geplakt met alle schoonmaak activiteiten vandien.

 Poging drie, baktijd 3 minuten op 5. Weer moeilijk te openen. Wafels nog steeds te donker en slechts deels losgekomen van het deksel. Weer schoonmaken. Begon het langzaam zat te worden.

 Poging vier, baktijd twee minuten op 5. Te kort. Weer uiteen gereten wafels en de noodzaak om zowel bodem als deksel te ontdoen van aangekoekt en deels gegaard beslag.

 Vraag: Hoe dat geplak te voorkomen? Ijzer was op temperatuur. Platen ingevet met olie, eerder teveel dan te weinig. Het internet houdt het op te weinig vetten in het beslag. 100 gr gesmolten boter ..... Terwijl de nodige recepten slecht met 50 gram werken. Voorstel is om olie aan het beslag toe te voegen. Ik heb zo mijn twijfels. Langer voorverwarmen dan het indicatorlampje aangeeft? Ook dubieus. Te lage temperatuur van het ijzer. Lijkt me stug, maar de thermostaat stond op 6 toen ik het ding uit z'n doos haalde. Dus ...

  Van de rest van het beslag maar dikke flensjes gebakken. De andere uitgekozen recepten werken weliswaar met meer boter (250 resp. 400 gram) maar met niet of nauwelijks vocht. Meer deeg dan beslag. Of dat nou beter gaat werken ....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten