maandag 1 oktober 2012

Vrijheid

 Dorpen met een lintkarakter samengesteld uit aaneengeregen boerderijen van elkaar gescheiden door grote poorten en geschilderd in de meest uiteenlopende en soms overdreven felle kleuren, waar iedereen nog kippen, schapen en varkens houdt èn minstens een paard en een koe heeft en soms een buffel. Weilanden aan huis heeft echter niemand ... wat tot een heel aardig spektakel voor de buitenstaander leidt.

 Zoals de kinderen opgehaald worden voor school zo wordt het groot vee, dat niet hoeft te werken, 's ochtend opgehaald voor een dag grazen op communale weiden. Dat gebeurt niet met busjes zoals bij de schoolgaande jeugd maar te voet door een of meerdere personen vaak zigeunerachtig types met meerdere honden en een grote zweep, die soms op de beesten maar vooral in de lucht klapt.

 De koeien en paarden staan voor de huizen/boerderijen te wachten en lopen mee als de steeds groter wordende kudde passeert. Alles zonder haast maar wel doorlopen aub. Geen rozen verschalken of ander oneigenlijk groenvoer veroberen. Als ze dan 's avond terugkomen is het nog veel aardiger om te zien. De meeste eigenaren staan voor hun huis te wachten en vanaf het begin van het dorp dunt de kudde langzaam uit. Iedere koe, paard of buffel weet waar zij/hij moet zijn en uit de kudde zie je ineens een of meerdere beesten naar rechts of links afslaan en geheel vanzelfsprekend door de ingangsdeur naast de poort verdwijnen. Het is een prachtig gezicht. Hun dag zit erop, de stal wacht!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten