dinsdag 2 oktober 2012

Veranderen

 Het is achterstand of rijkdom? Is het achterlijkheid of net het laatste restant van de menselijke maat? Er is niks op tegen dat mensen gelegenheid krijgen zich makkelijker te verplaatsen, maar boodschappen doen 60 km verderop is dat vooruitgang? Frans ogende industrieterreinen vol met bedrijven van Duits/Franse orgine en bijpassend overdreven formaat omgeven door gigantische asfaltvlakken om toch vooral bijna voor de deur te kunnen parkeren met die auto, die steeds meer mensen zich kunnen permiteren??

 Als je met open ogen rondloopt, kun je op basis van je eigen ervaring het beeld samenstellen van wat de komende jaren verloren zal gaan, waar men straks spijt van heeft, dat het er niet meer is maar nu bijna vanzelfsprekend opoffert voor wat vooruitgang wordt genoemd. Waterzuivering is vooruitgang, kiloknallers zijn dat absoluut niet. Thuisproduktie zal plaats maken voor het industriële transportcircus. De sociale cohesie, die men elders probeert te herstellen omdat de zorgkosten op hol zijn geslagen, is hier nog zichtbaar maar dat geldt ook voor de afbrokkeling ervan.

 Hier regeert nog het leven maar de kans is klein dat het overleeft. Geeft het twintig jaar en iedereen rent zich uit de naad om de centen te verdienen die nodig zijn om te betalen voor wat nu gewoon zelf geproduceerd en gemaakt wordt. 'Tuurlijk kost ook dat tijd en energie en vast ook soms afzien maar het is toch eerlijker en echter dan die stomme omweg via centen, industrie en supermarkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten