zondag 29 mei 2022

Scheutig

 Zon op een voorspelde regenachtige dag. Zal wel weer voor de namiddag gereserveerd zijn met bliksem en zo. Kan ik zo meteen mooi iets in de tuin doen. Bijv. de scheuten bij de aarbeien weghalen op eentje per plant na. Het is dit jaar tijd om van plek te veranderen. Een warrig toestand. Als ik me een beeld probeer te vormen van de groeicyclus raak ik steeds in de war.
 
 Het is voor de doorbloeiers nu het tweede jaar en ze doen het uitstekend, wat ik niet kan zeggen van de tweede poging om ook enkelbloeiers of hoe dat heet te hebben. De eerst poging twee jaar geleden leverde niks op. Twee of drie plantjes van de 40 dit ik in de grond had gestopt. Daar was ik gewoon te laat en dat had de verkoper in feite moeten weigeren. Vorig jaar was ik netjes op tijd. Plantjes hebben genoeg tijd gehad om zich op de winter voor te bereiden. Het zag er ook allemaal veelbelovend uit en alsnog is maar net de helft opgekomen dit jaar en dat vaak met moeite. Dat wordt weer eentje van 'Driemaal etc'.

 In het tweede jaar is het scheuten verzamelen en overzetten naar het nieuwe veld als ze voldoende groot zijn. De 'moeder'planten mogen dan nog een jaar en dan is het -naar het schijnt- tijd om de boel te rooien. Dan verwilderd het spul blijkbaar met steeds kleinere vruchten. Het perceel keert dan terug in de normale groentencyclus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten