donderdag 11 mei 2023

Formulieren

 Iemand helpen is niet automatisch iemand iets leren. Vandaag papieren voor de belasting proberen in te vullen. Om te beginnen waren ze nauwelijks vergelijkbaar met een jaar geleden. Òf veel beperkter in omvang òf net vele malen uitgebreider. De afgelopen paar jaar een boekhoudster van een school waar Mariana heeft gewerkt gevraagd om hulp. Dat betekende dat ze het helemaal overnam en in een tempo dat ook zonder taalbarrière niet bij te houden was wat ze nu allemaal deed.

 Een belangrijk onderdeel is het bedrag dat ieder jaar minimaal betaald moet worden. Begon ooit met een paar honderd Lei, is inmiddels opgelopen tot 1800 Lei. En dat is in feite maar de helft van het vereiste bedrag. Dat getal opgevraagd bij de boekhoudster maar dat hielp me niet verder. Dus maar weer hulp gevraagd.

 Ik wilde uitleg. Wat, waar en waarom. Daar was ze niet toe in staat. Het was 'Doe dit', 'Doe dat'. Schijnbaar had ik de verkeerde PDF-reader. Dat was misschien een probleem geweest bij het invullen van de gegevens maar veranderde niks aan het totaal verschillende formulier, dat ik ongevuld via e-mail van haar kreeg opgestuurd.

 Toen uploaden, verifiëren, bevestiging en morgen betalen. Helaas duurt het weer een jaar voordat ik kan proberen of ik het nu wel zelf kan doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten