vrijdag 7 september 2012

Wijsheden

 (26/05/2009) Dit schrijvend gebeurt hetzelfde wat een paar uur geleden gebeurde, toen ik de afgelopen week, vanaf de 18e probeerde terug te lezen. De zenuwen gieren door mijn lijf, mijn adem stokt en mijn maag krimpt ineen en m.n. de linkerkant van mijn borstkas doet op alle mogelijke plekken pijn. Ben net gaan liggen en heel langzaam, in meerdere étappes is het me gelukt om mezelf rustig te krijgen. Vrees dat het zo meteen weer moet. Nou ja ‘vrees’, als het zo is, doe ik dat gewoon!!

 Terug van het matje net wat achter de Pc gezeten opzoek naar iets, ervaringen of adviezen waaraan ik iets heb in deze situatie. Hoewel niet echt depressief leun ik daar toch stevig tegenaan, dus meestal zoek ik het ook in die hoek. Gisteren en ook vandaag weer en nu iets met “energie kwijtraken en depressie”. Vaak kom je dan toch zaken tegen die in z’n algemeen zinnig zijn of redelijk specief toepasbaar zijn. Het is lang niet altijd nieuw, er zit veel herkenning tussen en vaak bevestiging van iets, wat ik mezelf al had bedacht, zoals het “Zat-zijn” van gisteren.

De score van vandaag:
* Zaken die je nodig zult hebben: 1. Geduld, een oplossing valt niet uit de lucht; 2. Energie, uiteindelijk moet je het zelf doen; 3. Samenwerking met vriend(in)/partner, om er niet steeds alleen voor te staan; 4. Oorzaak is meestal verlies van controle over je leven, accepteer dat je zelden doorslag gevend bent en achteraf altijd alles beter en anders had gekund.

* Alles gaat langzaam en je gaat neigen tot het nemen van zo min mogelijk beslissingen, maar het is net het nemen van beslissingen en het doorhakken van knopen die je het gevoel geven dat je leeft!!

* Op het moment dat je helemaal leeg wordt gezogen drie dingen in het oog houden: relativeren, distantiëren en negeren
Kijk in hoeverre een gebeurtenis uitwerking op jou moet hebben, neem afstand van de gebeurtenis en bepaal hoe je het aan moet pakken, als het buiten jouw vermogen ligt, er verder niet aan tillen…dat vreet je alleen maar op.

* Eén van de allerbelangrijkste zaken is leren negatieve gedachten en gevoelens op tijd te signaleren.
Gedachten & Gevoelens zijn geen feiten zijn. Ze komen op, hebben hun verloop en gaan ook weer voorbij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten