vrijdag 14 september 2012

Herfst

 (16-11-2002) Na een korte periode waarin de regen overheerste is het weer momenteel een stuk beter. Een paar dagen geleden zijn we begonnen met bladeren vegen en een dag of twee geleden ben ik op het dak van de hangar geklommen. Op diverse plaatsen (met name tegen de nok aan) zijn dakpannen verschoven en lekt het dus als het regent. De veroorzaker is vast de storm van 1999 geweest, maar met name het laatste jaar werd wat eerst een enkele druppel was steeds vaker kleine stroompjes en dus moest ingegrepen worden om erger te voorkomen.

 Op de hangar liggen zogenaamde romaanse pannen, van die gebogen dakpannen, die een aantal jaar geleden ineens in iedere cadeau-shop te koop waren als kaarsenhouder voor aan de muur. Het verhaal ging toen dat de pannen gevormd werden op de dijen van Spaanse vrouwen. Of dat met onze pannen ook het geval is geweest is ons niet bekend. Wat we inmiddels wel weten is, dat ze op ‘onze manier gemaakt' niet meer te krijgen zijn. Tenminste niet in de reguliere handel bij ons in de directe omgeving. De tegenwoordige boogjes zijn langer, strakker en effe van kleur.

 Maar dat is een zorg voor later. Waar we al snel een te kort aan hadden, omdat we in iedere rij een pan extra er tussen duwden, waren de pannen die als ondergrond dienen: geen boog maar een u-vormige dakpan, die in elkaar gelegd als goot dient. Het is misschien moeilijk te volgen, maar de technische kant is feitelijk ook weinig interessant. We moesten hoe dan ook de boer op en die ‘onder pannen' of iets soortgelijks ergens opduikelen. De een kende ze niet, de ander moest ze bestellen en op een kleine rondrit langs bouwmaterialenzaken, troffen we gisteren de gewenste pan aan. Weliswaar wat verbeterd qua vormgeving, maar hetzelfde formaat. Direct een stuk of honderd meegenomen (voor 25 % van het dak) en thuus begonnen met het dichten van de nok van het eerste kwart van de hangar.

 De dagen zijn kort tegenwoordig, waardoor het niet lukte om alles te dichten. Vandaag is dat wel gelukt en niet alleen dat! We hebben vandaag ook de afvoer van meertje 1 terug omhoog getrokken waardoor het waterniveau weer terug op het oude peil kan komen. We hebben de afvoer van rivier naar het meer ontstopt en omdat de energie nog niet op was zijn we gisteravond nog eens lekker fikkie gaan stoken om al het verrotte oude stormhout kwijt te raken. En dat bij volle maan..... prachtig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten